Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο 330.000 τόνοι επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων. Μια μικρή ποσότητα τοξικών αποβλήτων εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης κυρίως για καύση.
Η μεγαλύτερη όμως ποσότητα, κάθε χρόνο καταλήγει ανενόχλητα στο περιβάλλον, μέσα σε ποτάμια, στις λίμνες, στη θάλασσα, σε οικόπεδα εταιριών και στις χωματερές των οικιακών απορριμάτων.
Στη χώρα μας, εκτός απ' αυτά τα απόβλητα παράγονται από τις χημικές βιομηχανίες τεράστιες ποσότητες γύψου που ορισμένες φορές περιέχει ψευδάργυρο και κάδμιο.
Εκτός από τα επικίνδυνα απόβλητα των βιομηχανιών και τα οικιακά απορρίματα θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα αφού παράγουν υγρά, που είναι το ίδιο επικίνδυνα με τα απόβλητα μιας ρυπογόνας βιομηχανίας. Στις πρόχειρες χωματερές καταλήγουν επικίνδυνα τοξικά υλικά, όπως φυτοφάρμακα, φάρμακα, μπαταρίες, χρώματα, αμίαντος από διάφορες οικιακές συσκευές, φρένα αυτοκινήτου, εντομοκτόνα, απόβλητα νοσοκομείων και εργαστηρίων, ραδιενεργά υλικά κ. α. Στις χωματερές των οικιακών απορριμάτων καταλήγουν πολλές φορές και τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα της βιομηχανίας. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των τοξικών αποβλήτων της χώρας μας παράγεται από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν στο Νομό Αττικής, και στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Από τους 330.000 τόνους, μόνο 127.000 τόνοι υπόκεινται σε επεξεργασία, ενώ μόλις 1.550 τόνοι στέλνονται στο εξωτερικό. Οι υπόλοιποι τόνοι, θάβονται ή αποθηκεύονται προσωρινά στις χωματερές ή στους ανοιχτούς χώρους των βιομηχανιών.
Εκτός απ' αυτά εξακόσιες χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων βρίσκονται εδώ και χρόνια θαμμένα για πολλές δεκαετίες στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας.
Τα πιο επικίνδυνα τοξικά απόβλητα είναι: ο αμίαντος, οι αρσενικούχες λάσπες, λάσπες με μόλυβδο, βαρέα μέταλλα, PCB (κλοφέν), διοξίνες από καμένα ορυκτέλαια, πεντοξείδιο του Βαναδίου, λάσπες με πετρελαιοειδή , λάσπες από ελαιουργεία, χλωροφθορουδρογονάνθρακες από απόβλητα ψυκτικών ουσιών. κ.α.
Είναι καιρός η χώρα μας να διαχειριστεί σωστά τα τοξικά απόβλητα που παράγουν οι μεγάλες βιομηχανίες, να ορίσει χώρους για τη διάθεση τους, να λύσει το πρόβλημα των 600.000 τόνων τοξικών αποβλήτων που για πολλά χρόνια είναι θαμμένα στις βιομηχανικές περιοχές, καθώς επίσης να κλείσουν οι 2000 και πλέον παράνομες χωματερές που βρίσκονται στην επικράτειά της.
Ο "παράδεισος" της Ακρόπολης
Πριν από 14 χρόνια